- A szőlő összetétele
- Szénhidrátok
- Szerves savak
- Nitrogéntartalmú anyagok
- Lipidek
- Polifenol típusú vegyületek
- Aromaanyagok, vitaminok, enzimek, ásványi és egyéb komponensek
- Erjedési folyamatok
- A bor kémiai összetétele
- Redox folyamatok a borban
- Kolloidális folyamatok a borban
- Zavarosodás, kiválás

A kurzus a Szőlész Borász B.Sc. képzésben résztvevő hallgatók számára azt a célt szolgálja, hogy elsajátítsák az elméleti tudással alátámasztott gyakorlati eljárásait a borászati üzemeknek, a szőlő beérkezésétől a forgalomba hozatalig.
A hallgatók a kurzus során megismerik a szőlő feldolgozást; must, törköly és borszállítást; erjesztést; tárolást; borstabilizálást; érlelést majd palackozást szolgáló eszközök működését és az alkalmazható borászati segédanyagok alkalmazásának módjait. A kurzus keretében mind a hazai mind az európai trendeket és viszonyokat megismerik a hallgatók.
- Szőlő feltárás, sajtolás (fehér, rozé és vörös borok készítéséhez)
- Erjesztés kontrolljának technológiai megoldásai, menete
- Flotálási és derítési eljárások
- Érlelés és borstabilizálás
- Szűrés
- Palackozás (kézi, fél-automata,
automata), nyomás alatti palackozás
