• A szőlő összetétele
  • Szénhidrátok
  • Szerves savak
  • Nitrogéntartalmú anyagok
  • Lipidek
  • Polifenol típusú vegyületek
  • Aromaanyagok, vitaminok, enzimek, ásványi és egyéb komponensek
  • Erjedési folyamatok
  • A bor kémiai összetétele
  • Redox folyamatok a borban
  • Kolloidális folyamatok a borban
  • Zavarosodás, kiválás

A kurzus a Szőlész Borász B.Sc. képzésben résztvevő hallgatók számára azt a célt szolgálja, hogy elsajátítsák az elméleti tudással alátámasztott gyakorlati eljárásait a borászati üzemeknek, a szőlő beérkezésétől a forgalomba hozatalig.

A hallgatók a kurzus során megismerik a szőlő feldolgozást; must, törköly és borszállítást; erjesztést; tárolást; borstabilizálást; érlelést majd palackozást szolgáló eszközök működését és az alkalmazható borászati segédanyagok alkalmazásának módjait. A kurzus keretében mind a hazai mind az európai trendeket és viszonyokat megismerik a hallgatók.

  • Szőlő feltárás, sajtolás (fehér, rozé és vörös borok készítéséhez)
  • Erjesztés kontrolljának technológiai megoldásai, menete
  • Flotálási és derítési eljárások
  • Érlelés és borstabilizálás
  • Szűrés
  • Palackozás (kézi, fél-automata, automata), nyomás alatti palackozás